Lakk, lek og kjør!

Lakk, lek og kjør!

Radiostyrt hobby har mange elementer i seg. Skru, mekke, lakke, kjøre, mingle, konkurrere, kjøpe, selge, glede, frustrasjon, mestring, felleskap, samvær, læring, deling m.m. Alle har vi forskjellig glede av hobbyen. I denne artikkelen vil det handle om lakking, paintjobs og hobby-kveldskos utenfor åpningstiden.

Ved Torstein Syvertsen
Oppdatert: (17.2.2013)


Her kommer et stykke flott arbeide av Trygve. Utrolig kult og inspirerende. Klikk på bildet for å se de øvrige bildene av denne flotte jobben. Bra fotoarbeid er det også!
Her et utrolig artig Hello Kitti karosseri laget av Gunnar.Driver du business? Klart du må ha et eget sponsorkarosseri! Her har Oskar bestilt en jobb av Gunnar.12 januar 2013

Jeg tenkte å ta for meg en side der vi kan samle litt info og læring om lakking av korosserier. Når det kjøres, går det ofte hardt utover karosseriene, men etterhvert som du blir en god sjåfør vil du raskere lese det som skjer på banen og med det unngå de store smellene. Men - det å ha en grunn for å lage seg et nytt karosseri er slett ingen nedtur! Et nytt karosseri får bilen til å bli så god som ny og det koster slett ikke all verden. Det er også veldig gøy når du etter hvert får det bedre og bedre til. Følelesen av å avdekke et nymalt karrosseri når du drar av den beskyttenede folien, er en unik gledestund i seg selv! Abbarten til venstre på bildet er min første M-Chassie. Her fremstår den som ny for ca. 300,-

På denne siden er du velkommen til å komme med tips og bidrag til bilder. Send dine bilder til fotopuls ved å sende på MMS til 93028660. Derfra vil bildene bli videresendt til Fotopuls og senere limt inn her. 

Karosseriene kommer stort sett ulakkerte. De må klippes til for hånd først. Her er det greit å bruke en karosserisaks der selve saksen er litt buet, og ikke for lang. En negl saks kombinert med en kjøkkensaks fungerer til nød. 

På utsiden av karosseriet er det en tynn plastfilm. Denne skal være på helt til karosseriet er ferdig lakkert. Karoseriet skal du nemlig lakke på innsiden! Gled deg til å ta av folien på utsiden. Selve karosseriet vil virke som et tykt, blankt lakklag på utsiden av malingen! 

Etter å ha klippet til karosseriet, skal du vaske det godt innvending for å få bort smuss og fett. Bruk litt varmt vann, litt salo og en oppvaskbørste. Tørk deretter karosseriet godt. Dette gjør at lakken sitter bedre. Pass på å være fettfri på hendene når du jobber med karosseriet etterpå.

Når dette er gjort setter du på vinudsmaskeringen. Et lite tips forå at det skal være lettere å sette på maskeringen, er å ta bort ca. 1/3 av beskyttelsespapiret. Når du har tilpasset maskeringen der det skal være, tar du bort resten av de 2/3 og stryker maskeringen pent bortover med en finger uten å få brett i kantene. Gå nøye over med fingrene i kantene for å unngå at malingen renner inn under maskeringen. 

Når dette er gjort, kan du sette på dekaler om du ønsker litt ekstra dekor effekter. Dette kan være litt mer krevende, men med litt trening går det bra. Dekal ark får du kjøpt i butikken for rundt en 50 lapp. Sjekk linken nederst for å se litt forskjellige varianter.

Når du skal lakke kan du velge melleom en menge ulike lakktyper. Om du ikke har en lakksprøyte, kan du kjøpe deg en lakkboks i hobby butikken til om lag 70,- Den enkleste lakken å bruke, er de rene sterke fargene. Spray på med tynne lag med ca. 30 cm avstand. Beveg boksen med jevne bevegelser. MERK! Legger du på for mye, så vil lakken renne, og ofte løsner også maskeringen. Renner lakken, blir ikke det alltid så fint heller. Litt tålmodighet gir bedre resultater. Legge på flere lag til du er fornøyd. 

Synes du det er gøy å lakke, kan du kjøpe deg en vannbasert lakk fra f.eks, Fascolor. Med sprøyte får du  flotte resulater og du har en menge farger å velge i. Det koster også langt mindre om du først har investert i sprøyte og kompressor. En flaske koster ca. 60,- og holder til 2-3 karosserier. Faskolor tørker også raskt. Mellom hvert tynne strøk kan du bruke en hårføner. Du kan med andre ord lakke deg helt ferdig med mange ulike farger i en og samme vending!

En av fordelene med Faskolor er at det er lettere å få skarpere kanter i maskeringen siden malingen tørker fort og derfor heller ikke løsner opp maskeringene. Legg på tynne lag i starten. Gå over maserkingene mellom hvert lag med fingrene. Skulle du være uheldig, kan du faktisk klare å løsne litt på malingen med en liten fuktig pensel eller Q-tips. Med litt øvelse blir du raskt en mester! Maling, maskeringer, kompressorer og spøyter får du i hobbybutikken. Biltema har faktisk også noen gode og rimelige sprøyter, men ikke bruk annet enn hobbymaling fra hobbybutikken. Da risikerer du bare at lakken ramler av. Følg med på siden etterhvert som vi oppdaterer med nye tips. På klubben vil du også få hjelp og veiledning om du ønsker det. 
En herlig og meget detaljert Mini Cooper M-chassie lakkert av Trygve Walle. Merk deg alle de små rutene på siden. Disse maskeringene er skåret for hånd. Et nydelig mesterverk!


Et vakkert stykke lakk jobb av Gunnar. Trykk på bildet for å se flere bilder av denne doningen...


Link til maskeringer fra Parma 

Link til noe råe lakkjobber!

Link til MossRC Forum for RC Paintjobs

Print artikkel Skriv ut artikkelen